Concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcţii publice de execuţie temporar vacante – 22.06.2021 proba scrisa

Concurs de recrutare pentru ocuparea unei funcţii publice de execuţie temporar vacante:

– Consilier, grad profesional superior în carul Biroului Control Oficial Alimente de Origine Animală – Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor

 

Direcția Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani organizează, la sediul instituției din str. T. Vladimirescu nr. 17, Botoșani, concurs de recrutare pentru ocuparea a unei funcţii publice de execuţie temporar vacante:

                   – Consilier, grad profesional superior în carul Biroului Control Oficial Alimente de Origine Animală – Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor;

 

Durata normală a timpului de muncă este de 8 ore/zi, 40 ore/săptămână.

Calendarul de desfășuraere a concursului:

– proba scrisă în data de  22 iunie 2021, ora 11:00, la sediul instituției;

– proba interviu în data de  24 iunie 2021,  ora 10:00, doar acei candidați care au obținut

la proba scrisă minimum 50 puncte.

 

Dosarele de înscriere la concurs se depun, în maxim 8 zile de la data publicării anunțului pe pagina de internet a instituției si pe site-ul Agenției Naționale a Funcționarilor Publici, a anunțului de organizare a concursului, la sediul DSVSA Botoșani în perioada 03.06.2021 – 10.06.2021, de luni până joi între orele 8.30-17.00 şi vineri între orele 8.30-14.30, și trebuie să conțină, în mod obligatoriu următoarele documente prevăzute la art. 49 din Hotărârea Guvernului nr. 611/2008, cu modificările și completările ulterioare:

a) formularul de înscriere;

b) curriculum vitae, modelul comun european;

c) copia actului de identitate;

d) copii ale diplomelor de studii, certificatelor şi altor documente care atestă efectuarea unor specializări şi perfecţionări;

e) copia carnetului de muncă şi a adeverinţei eliberate de angajator pentru perioada lucrată, care să ateste vechimea în muncă şi în specialitatea studiilor solicitate pentru ocuparea postului / funcţiei sau pentru exercitarea profesiei;

f) copia adeverinţei care atestă starea de sănătate corespunzătoare, eliberată cu cel mult 6 luni anterior derulării concursului de către medicul de familie al candidatului;

g) cazierul judiciar;

h) declaraţia pe propria răspundere, prin completarea rubricii corespunzătoare din formularul de înscriere, sau adeverinţa care să ateste lipsa calităţii de lucrător al Securităţii sau colaborator al acesteia, în condiţiile prevăzute de legislaţia specifică.

 

Adeverinţa care atestă starea de sănătate conţine, în clar, numărul, data, numele emitentului şi calitatea acestuia, în formatul standard stabilit prin ordin al ministrului sănătăţii.

Copiile de pe actele menţionate mai sus se prezintă în copii legalizate sau însoţite de documentele originale, care se certifică pentru conformitatea cu originalul de către secretarul comisiei de concurs.

Documentele menţionate mai sus vor fi prezentate îndosariate într-un dosar cu şină.

Formularul de înscriere va fi pus la dispoziţia candidaţilor la momentul prezentării dosarelor de concurs, de către secretarul comisiei.

 

Candidaţii trebuie să îndeplinească condiţiile generale prevăzute de art. 465 alin. (1) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu modificările și completările ulterioare.

 

Condiţiile de participare la concurs sunt:

-studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă, în domeniul fundamental: știițe biologice și biomedicale, ramura de științe: medicină veterinară, domeniul de licență: medicină veterinară specializarea: medicină veterinară;

      Vechime în specialitatea studiilor necesare exercitării funcţiei publice de execuţie Consilier, grad profesional superior: minimum 7 ani.

Orice alte informaţii suplimentare se pot obţine de la sediul Direcției Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Botoșani – Compartimentul Resurse Umane, telefon 0231.512766.

 

 

BIBLIOGRAFIE

Concurs de recrutare pentru ocuparea a unei funcţii publice de execuţie temporar

 vacante: – Consilier, grad profesional superior în carul Biroului Control Oficial Alimente de Origine Animală – Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor

 

  1. Constitutia Romaniei, republicată.
  2. Titlul I şi II ale părţii a VI-a din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019, cu modificările şi completările ulterioare.
  3. Ordonanţa Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
  4. Legea nr. 202/2002 privind egalitatea de şanse şi de tratament între femei şi bărbaţi, republicată, cu modificările şi completările ulterioare.
  5. Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare;
  6. Regulamentul (CE) nr. 882/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului privind controalele oficiale efectuate pentru a asigura verificarea conformității cu legislația privind hrana pentru animale și produsele alimentare și cu normele de sănătate animală și de bunăstare a animalelor, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L165/1 din 30.04.2004, cu amendamentele ulterioare ;
  7. Regulamentul (CE) nr. 178/2002/CE de stabilire a principiilor și a cerințelor generale ale legislației alimentare, de instituire a Autorității Europene pentru Siguranța Alimentară și de stabilire a procedurilor în domeniul siguranței produselor alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 31 din 1 februarie 2002, cu amendamentele ulterioare;
  8. Regulamentul (UE) 625/2017 privind controalele oficiale și alte activități oficiale efectuate pentru a asigura aplicarea legislației privind alimentele și furajele, a normelor privind sănătatea și bunăstarea animalelor, sănătatea plantelor și produsele de protecție a plantelor;
  9. Regulamentul (UE) 627/2019 de stabilire a unor modalități practice uniforme pentru efectuarea controalelor oficiale asupra produselor de origine animală destinate consumului uman în conformitate cu Regulamentul (UE) 2017/625 al Parlamentului European și al Consiliului și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 2074/2005 al Comisiei în ceea ce privește controalele oficiale;
  10. Ordinul Preşedintelui ANSVSA nr. 10/2008 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind marcarea şi certificarea produselor de origine animală destinate consumului uman, cu excepţia cărnii proaspete M.O. nr. 927 din 11 octombrie 2004, cu amendamentele ulterioare;
  11. Ordinul preşedintelui ANSVSA nr. 180/18.06.2006 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind protecţia animalelor în timpul sacrificării şi uciderii ( M.O. 721/23.08.2006.)– care transpune Dir. Cons. 93/119/CE;
  12. Regulamentul (CE) nr. 999/2001 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor reglementări pentru prevenirea, controlul și eradicarea anumitor forme transmisibile de encefalopatie spongiformă, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 147 din 31.05.2001, cu amendamentele ulterioare ;
  13. Regulamentul (CE) nr. 1760/2000 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unui sistem de identificare şi înregistrare a bovinelor şi privind etichetarea cărnii de vită şi mânzat şi a produselor din carne de vită şi mânzat şi de abrogare a Regulamentului nr. 820/97 al Consiliului, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L 204 din 11 .08.2000, cu amendamentele ulterioare;
  14. Regulamentul (CE) nr. 1069/2009 de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare;
  15. Regulamentul (CE) nr. 2073/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului privind criteriile microbiologice pentru produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L338/1 din 22.12.2005, cu amendamentele ulterioare;
  16. Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului de stabilire a unor norme generale de igienă care se aplică alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L139/55 din 30 aprilie 2004, cu amendamentele ulterioare.
  17. Ordinul ANSVSA 35/2016 Norme metodologice de aplicarea Programului acțiunilor de supraveghere, prevenire, control si eradicare a bolilor la animale, a celor transmisibile de la animale la om, protecția animalelor si protecția mediului, de identificare si înregistrare a bovinelor, suinelor, ovinelor si caprinelor si ecvideelor, cu amendamentele ulterioare.
  18. Regulamentul (UE) nr. 142/2011 de punere în aplicare a Regulamentului (CE) nr. 1069/2009 al Parlamentului European și al Consiliului de stabilire a unor norme sanitare privind subprodusele de origine animală și produsele derivate care nu sunt destinate consumului uman și de punere în aplicare a Directivei 97/78/CE a Consiliului în ceea ce privește anumite probe și produse care sunt scutite de la controalele sanitar-veterinare la frontieră în conformitate cu directiva menționată, cu amendamentele ulterioare;
  19. Ordinul ANSVSA nr. 79/2019 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitară veterinară a unităților din domeniul subproduselor de origine animală și produselor derivate care nu sunt destinate consumului uman și pentru modificarea și completarea Ordinului ANSVSA nr. 96/2014 privind aprobarea tarifelor aplicabile în domeniul sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor , modificat și completat cu Ordinul ANSVSA nr. 55/2021 .

 

Tematică

  1. Constituția României;
  2. Reglementări privind funcţia publică şi funcţionarii publici;
  3. Reglementări privind respectarea demnitătii umane, protecţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, prevenirea şi combaterea incitării la ură şi discriminare;

 

Atribuțiile prevăzute în fişa postului de Consilier, grad profesional superior în carul Biroului Control Oficial Alimente de Origine Animală – Serviciul Control Oficial Siguranța Alimentelor:

ATRIBUȚIILE POSTULUI:

Atributiile pentru realizarea activităţi de control oficial:

  1. realizează controale oficiale, în domeniul specific de activitate, în conformitate cu Programele de Supraveghere şi Control aprobate de A.N.S.V.S.A. şi Programul Naţional Cadru de Control în domeniul de competenţă, întocmeşte raportările specifice şi le transmite la DSVSA/A.N.S.V.S.A.;
  2. propune directorului executiv al D.S.V.S.A. emiterea ordonanţei de suspendare/interzicere a activităţii, în urma activităţii de control oficial desfăşurate, conform prevederilor legale;
  3. efectuează controalele oficiale prin metode şi tehnici adecvate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, precum şi cu procedurile şi ghidurile aprobate de A.N.S.V.S.A.;
  4. verifică condiţiile care au stat la baza autorizării unităţilor atunci când desfăşoară controale oficiale; în cazul în care se identifică nereguli grave, de natură să producă prejudicii consumatorilor, vor lua măsuri de sistare a producţiei/activității în respectiva unitate. În cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar nu este în măsură să furnizeze garanţii adecvate cu privire la producţia viitoare, va declanşa procedurile de retragere a autorizării unităţii sau de suspendare a autorizării unităţii; în cazul în care operatorul din sectorul hranei pentru animale sau din cel alimentar poate garanta că va rezolva deficienţele într-un termen rezonabil;
  5. aplică sancţiuni contravenţionale principale şi complementare şi poate propune suspendarea şi/sau interzicerea activităţii unităţilor supuse autorizării/înregistrării sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în urma constatării deficienţelor/neconformităţilor în controlul oficial efectuat, în conformitate cu prevederile legale;
  6. monitorizează Planurile cifrice anuale aprobate;
  7. realizează controale specifice şi asigură completarea la nevoie a documentaţiei către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, cu privire la modul de respectare de către agricultori a SMR referitoare la domeniile specifice de competenţă;
  8. participă împreună cu alte instituţii abilitate, la acţiuni comune de control oficial sau la verificarea şi cercetarea unor presupuse abuzuri şi ilegalităţi în domeniul specific de activitate;
  9. răspunde de întocmirea, potrivit legislaţiei specifice, a Procesului-verbal de constatare şi sancţionare a contravenţiilor la normele sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
  10. solicită, după caz, în exercitarea acţiunilor de control oficial la operatorii economici, copii ale documentelor şi/sau alte documentaţii relevante;
  11. participă la realizarea misiunilor întreprinse de DG SANTE, în domeniul sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, prin prezentarea activităţii proprii, precum şi la realizarea misiunilor de audit întreprinse de către A.N.S.V.S.A;
  12. răspunde, în termenele legale, la petiţiile, sesizările repartizate spre soluţionare, potrivit legii;
  13. participă la instruiri dispuse de A.N.S.V.S.A.;
  14. participă când este cazul şi la alte activităţi;
  15. nu pot rezolva cereri, lua decizii sau participa la luarea deciziilor care privesc speţe ale persoanelor fizice şi juridice cu care au relaţii cu caracter patrimonial sau care au astfel de relaţii cu rudele sau afinii lor până la gradul II inclusiv;
  16. nu pot exercita activităţi şi ocupa funcţii în alte domenii din sectorul privat care sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile funcţiei ocupate;
  17. nu pot fi implicate în activităţi din domeniul privat care au legătură directă sau indirectă cu proiectele finanţate din programe în cadrul cărora A.N.S.V.S.A. sau instituţiile subordonate acesteia desfăşoară activităţi de gestionare/implementare;

Atribuţii şi responsabilităţi specifice:

  1. elaborează şi transmite, spre avizare, șefului de serviciu și directorului executiv, proiectul de Plan cifric anual, în conformitate cu prevederile Programului de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor în vigoare;
  2. controlează respectarea normelor privind siguranţa alimentelor în toate unităţile care produc, prelucrează, procesează, depozitează, transportă, distribuie, valorifică şi comercializează alimente de origine animală şi răspunde de aplicarea măsurilor corective care se impun;
  3. răspunde de aplicarea măsurilor şi soluţionarea notificărilor de alertă S.R.A.A.F în cazul unităţilor din domeniul alimentar care produc, procesează, depozitează, transportă distribuie şi/sau comercializează produse de origine animală;
  4. efectuează expertiza produselor de origine animală în unităţile care produc, procesează, depozitează, comercializează, transportă şi/sau distribuie produse de origine animală, inclusiv prin prelevare de probe în vederea examenului de laborator al produselor de origine animală;
  5. monitorizează şi controlează modul în care se respectă prevederile legale referitoare la subprodusele animale ce nu sunt destinate consumului uman, pe domeniul specific de activitate;
  6. controlează respectarea legislaţiei sanitar-veterinare în vigoare, la colectarea, transportul, manipularea, depozitarea, utilizarea şi eliminarea SNCU, inclusiv în ceea ce priveşte funcţionarea unităţilor implicate în neutralizarea SNCU din cadrul unităţilor de abatorizare/procesare pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
  7. supraveghează şi monitorizează, în condiţiile legii, activitatea personalului contractual care realizează controlul oficial în unităţile de producere, procesare, depozitare, transport, valorificare şi comercializare a produselor alimentare de origine animală, precum şi activitatea unităţilor respective;
  8. centralizează datele din documentele justificative, referitoare la control oficial din unităţi autorizate în domeniul siguranţei alimentelor;
  9. controlează implementarea procedurilor privind buna practică de igienă şi aplicarea principiilor HACCP de către operatorii economici, pe domeniile specifice de activitate;
  10. aplică măsuri de reţinere oficială/sechestru sau confiscare şi dispune retragerea şi/sau neutralizare alimentelor de origine animală, în conformitate cu prevederile legale în vigoare;
  11. dispune remedierea deficienţelor constatate în urma controalelor realizate, inclusiv masuri cu produsele neconforme;
  12. realizează evaluarea unităţilor autorizate/înregistrate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, în vederea încadrării în grupa de risc, în baza procedurilor transmise de către A.N.S.V.S.A.;
  13. monitorizează şi raportează conducerii D.S.V.S.A. rezultatul acţiunilor de control în domeniul său specific de activitate, in funcție de notele de serviciu, pe teritoriul de competenţă al D.S.V.S.A.;
  14. realizează acţiuni de control în vederea identificării fraudelor alimentare şi altor activităţi ilicite ce aduc atingere intereselor publice şi private în domeniul alimentar;
  15. participă, în urma solicitărilor, la analiza proiectelor depuse în ceea ce priveşte aspectele legate de proiectarea, amplasarea şi construirea unităţilor care vor fi autorizate sanitar-veterinar, sub aspectul siguranţei alimentare, inclusiv a celor care intenţionează să acceseze fonduri naţionale şi europene;
  16. realizează misiuni de audit, potrivit competenţelor şi procedurilor stabilite de A.N.S.V.S.A., în unităţile de profil supuse controlului sanitar–veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  17. difuzează, pe diferite căi mediatice, ghiduri şi materiale informative, cu aprobarea conducerii D.S.V.S.A., pentru conştientizarea şi sensibilizarea opiniei publice în ceea ce priveşte domeniile de interes sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor;
  18. verifică conformitatea depozitelor de destinaţie la importurile de alimente de origine animală, prevăzute în Documentul de intrare şi datele existente legate de înregistrarea unităţilor în cazul notificării de către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
  19. efectuează controale oficiale la destinație, în cazul comerțului intracomunitar/importului de alimente de origine animală și SNCU, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, în cazul notificării de către Biroul/Compartimentul Autorizare, Înregistrare, TRACES şi gestiunea activităţii de Import- Export;
  20. organizează sesiuni de instruire/informare cu privire la legislaţia aferentă şi metodologia de aplicare privind activităţile specifice;
  21. răspunde la solicitările altor structuri din cadrul instituţiei sau ale A.N.S.V.S.A., precum şi ale persoanelor fizice şi juridice, privind domeniile de competenţă, conform legislaţiei în vigoare;
  22. soluţionează petiţiile primite în responsabilitatea sa şi comunică răspunsurile, având în vedere respectarea termenului legal de răspuns către petent, în conformitate cu prevederile legale;
  23. monitorizează planurile de măsuri/acţiuni faţă de recomandările/măsurile primite în urma auditurilor/controalelor interne şi externe a activităţilor specifice, în conformitate cu legislaţia specifică în vigoare;
  24. realizează şi alte activităţi dispuse de conducerea instituţiei, în baza legislaţiei în vigoare, în limita competenţelor specifice.

 

Relații suplimentare se pot obține la sediul DSVSA Botoșani și la numărul de telefon 0231.512.766.

 

Data anuntului: 03 iunie 2021

 

Director executiv,

          Dr. Mihai ȚURCANU