Preluare din presa locală – Interventie a autoritatilor in cazul unui focar de pesta porcina. Intreaga operatiune a fost un exercitiu

Interventie a autoritatilor in cazul unui focar de pesta porcina. Intreagaoperatiune a fost un exercitiu

 

Autoritatile din judetulBotosani au intervenit joi intr-o ferma de porci din comuna Vladeni pentru a gestiona un focar de pesta porcina. Din fericire, focarul nu a fost unul real ci doar un exercitiu, intreprins de DSVSA Botosani, relateaza Agerpres.

Aceasta simulare a avut rolul de a urmari modul de actiune a autoritatilor in cazul in care va exista suspiciunea unui caz real de pesta porcina intr-o ferma zootehnica. Scenariul exercitiului a prevazutsituatia in care un porc a fost gasit mort in cadrul fermei iar altii prezentau simptomele pestei porcine.

Scopul exercitiului

,,Am vrut sa exersam modul de gestionare a unui focar in cazul in care se inregistreaza pesta porcina clasica. In principal, ne intereseazalantul de comanda, de la centrul de la nivel judetean pana la nivel local. Noi trebuie sa fim pregatiti ca atunci cand apare, daca apare o astfel de boala, sa intervenim cat mai repede. Daca intervenim repede, impactul si efectele sunt reduse in ideea de a izola, de a localiza boala, dat fiind faptul ca este o boala care nu se transmite la om, dar care are un efect economic major”, a afirmat directorul adjunct al DSVSA Botosani, Ovidiu Airimitoaie.

Proprietarii fermei s-au aratatincantati de acest exercitiu si considera ca o astfel de simulare ii poate ajuta sa gestioneze mai bine o situatie reala de pesta porcina.

„Sustinem astfel de exercitiu pentru ca asa ne putem instrui si ne putem proteja. Pericole sunt, dar, daca ne protejam si tinem cont de ceea ce ne spun medicii veterinari, ne punem la adapost”, a spus proprietarul fermei, Robert Titei.

Pesta porcina, depistata in Romania

In urma cu doua saptamani, reprezentantii DSVA Tulcea confirmau aparitia primelor focare de Pesta Porcina Africana (PPA) in judet. Specialistii au demarat campanii de informare a populatiei cu privire la prevenirea pestei si au amplasat covoare dezinfectante, insa virusul a continuat sa se raspandeasca.

,,Din primele investigatiiintreprinse la fata locului, de catre echipa de inspectori ai DSVSA  Tulcea, a reiesit ca virusul bolii a fost introdus in judetul nostru prin migratiamistretilor , posibil din Moldova prin Ucraina, unde recent a evoluat un alt focar de pesta porcina africana sau direct din Ucraina. Aceasta supozitie s-ar putea adeveri, caci au fost deja comunicate pezenta unor mistretimorti in regiunea in care au aparut focarele de boala, unde echipele noastre au fost deja trimise pentru a identifica cadavrele si a recolta probele necesare’’, se arata intr-un comicat emis de DSVSA Tulcea.